1 Ocak 2013 Salı

http://vimeo.com/24232854

Maskeli isyan: Wu Lyf
Yılın esas bombası; Manchester’lı Wu Lyf dörtlüsü adlarıyla, sanlarıyla, maskeli yüzleriyle, ‘heavy pop’ namlı insafsız sound’larıyla etraflarında yarı mistik, yarı politik bir ayla oluşturmayı başardı. Wu Lyf’ın açılımı şöyle: World Unite Lucifer Youth Foundation. Yalnızca bir müzik grubuyla değil, sanki bir örgütle, anarşist bir sanat kolektifiyle karşı karşıyayız.
Manchester’lı efsanevi Stone Roses grubu 1989’da, ilk albümünün kapağına, 1968 Mayıs’ına atfen, polisin sıktığı biber gazına şifa niyetine kullanılan limon kesikleri koymuştu. Wu Lyf elemanları daha ileri gidip kendilerini sitüasyonistlere, Guy Debord gibi düşünürlere yakın hissediyorlar. Dolayısıyla 1968 isyanı, onların dünyasında da anlamlı bir yer kaplıyor. İnternet sitelerini açtığınızda, Barcelona takımının taraftar kulübünden çocuk çetelerine uzanan çeşitli içerikte onlarca fotoğraf kolajının ortasında, kamerayı Occupy Wall Street eylemlerinde dolaştıran bir video klip duruyor.
Dans temposuyla marş temposu arasında mekik dokuyan davullar, yumuşak başlı org nağmeleri ve bir girdapta debelenen zarif gitarlar düşünüldüğünde, müziklerinde bir tutam Talking Heads’e, bir tutam Vampire Weekend’e ilaveten, Stone Roses ve Happy Mondays’in Manchester sound’uyla akrabalık bulmak mümkün. Oysa ‘Manchester United’çılık oynamaya, hemşerilik mirasıyla anılmaya gönülleri yok. Wu Lyf’çılar, Minor Threat, Fugazi, Minutemen gibi Amerikalı bağımsız hardcore punk gruplarını daha çok seviyorlar. Solist Ellery Roberts’ın liseli bir Tom Waits gibi tınlayan öfkeli sesi, Wu Lyf müziğine damgasını vuran ana unsur.
Her kuşak kendi yarınını kendi eliyle çizmek istiyor. Ellery Roberts, 25 yaşına geldiğinde, yani beş yıl sonra, Wu Lyf’ı imha edeceğine dair ant içmiş. Bekleyelim, görelim. The Who gitaristi Pete Townshend da, “Umarım yaşlanmadan ölürüm” dizeleriyle ünlü ‘My Generation’ı yazdığında 20 yaşında değil miydi?